Търси

Филми

Казанова (Il Casanova di Federico Fellini)

Описание: Венецианският карнавал: Джакомо Казанова приема да покаже любовната си вещина с монахинята Мадалена, за да угоди на нейния любовник воайор - френския посланик, от когото очаква възнаграждение. Ала е задържан от Инквизицията по обвинение в черна магия. Избягва от тъмницата и заминава в Париж на гости на мадам д'Юрфè, която иска да изкопчи от него тайната на безсмъртието. След Париж се връща към трескавите си похождения. В Рим печели любовно състезание срещу човек от простолюдието. Среща се с Папата и с майка си, която вече не се вълнува от съдбата му. Накрая идват старостта, библиотекарското поприще, посърналият чар, забравата и самотният танц с механична кукла, спомен за отшумяващото славно минало.

Свободна интерпретация на мемоарите (1791-1798) на известния прелъстител Казанова. Фелини емблематично пренася този персонаж от ХVІІІ в. в съвремието и го свежда до еротичното му измерение. Неговият бъбрив, отчаян, вманиачен и пределно театрален разбивач на женски сърца е до такава степен закостенял в тъпоумната си мъжественост, че се е превърнал в половин човек.

„Давид на Донатело“ '77 за музика
„Оскар“ '76 за костюми
2 награди БАФТА – за сценография и костюми
Номинация за „Оскар“ за адаптиран сценарий
Номинация за БАФТА за операторско майсторство

Година: 1976
Времетраене: 162 мин.
Режисьор
Федерико Фелини
Сценарист
Федерико Фелини и Бернардино Дзапони, свободна адаптация по „Историята на моя живот“ от Джакомо Казанова
Оператор
Джузепе Ротуно
Актьори
Доналд Съдърланд (Казанова), Тина Омон (Анриет), Олимпия Карлизи (Изабела), Маргарет Клементи (сестра Мадалена), Кармен Скарпита и Диан Кюрис (майката и дъщерята Шарпийон), Сисили Браун (мадам Д'Юрфе)
Музика
Нино Рота
Държава
Италия