Търси

Филми

Правилата на играта (La règle du jeu)

Описание:

„Правилата на играта е сложен филм. В него няма главен герой, а няколко двойки равноправни герои.  Интриги и недоразумения стават както в покоите на маркиза, така и в помещенията на прислугата. Тук всички играят и лъжат. Тази многоплановост на „Правилата на играта” е характерна за френската комедия от XVIII век, за произведенията на Мариво и Бомарше.
Каква е тази комедия, в която загива романтическият герой? Каква е тази драма, в която недоразумвенията възникват в резултат на преобличане – типично водевилен похват? Филмът е оценен по достойнство едва след войната, когато става образец за младите режисьори и по-специално за френската "нова вълна”." 
                                                                           Йежи Теплиц 

"За каква игра става дума? Играта - това е животът на едно общество, достигнало крайния предел на своето разложение, което успява да продължи скучното си и безполезно съществуване единствено с цената на едно абсолютно правило - лъжата.  Лъжа в намеренията, лъжа в чувствата, лъжа в действията, задушаване на спонтанността под пласт фриволност и учтивост. Все пак крехък пласт, който може да бъде взривен от искреността." 
                                                          Жан Прат

Година: 1939
Времетраене: 105 мин.
Режисьор
Жан Реноар
Актьори
Марсел Далио, Нора Грегор, Ролан Тутен
Държава
Франция