Търси

Филми

Мисля за Германия – Забравихме да се върнем (Denk ich an Deutschland - Wir haben vergessen zurückzukehren)

Описание:

Забравихме да се върнем е филм на Фатих Акин – част от  поредица от полудокументални телевизионни филми с общото заглавие Мисля за Германия. В проекта на WDR от 1997 г. насам са се включили 12 режисьори, сред които Андреас Дрезен, Петер Лилиентал, Доминик Граф и Дорис Дьори.
60-минутният филм от 2001 г. е първата документална работа на известния режисьор на игрални филми. Тръгвайки от квартала на Хамбург Алтона, Акин разказва отзад напред за заселването на своите родители, чиято история може да се приеме като събирателна за съдбата на много турски семейства. През 1965 г. семейството на Акин вижда обява за работа на гастарбайтери в Германия. Първо заминава само бащата, а две години по-късно отива и майката. Отначало престоят в Германия е заплануван само за две години. За бащата са почти необясними последвалите трийсет и пет: „Ние просто забравихме да се върнем” – коментира той, работейки и по време на снимките на филма в същата фабрика, чиято обява за работа приема през 60-те години.

С помощта на интервюта и анекдоти Акин рисува цялостна картина на немско-турския живот в Германия и в Турция, която за всеки от членовете на семейството му изглежда по различен начин. Режисьорът е отведен от родното си място Хамбург през Истанбул до турското село, откъдето произхожда семейство му.

Година: 2001
Времетраене: 60 мин.
Режисьор
Фатих Акин
Сценарист
Фатих Акин
Оператор
Гордън Тимпън
Актьори
Фатих Акин, Мустафа Енвер Акин, Сем Акин, Адам Бусдукос
Държава
Германия